Kali: knipperlichten

By jaapandre

Het gebeurde me regelmatig dat de knipperlichten het niet meer deden. Oorzaak was waarschijnlijk dat er twee draadjes met moeite in een stekkertje bij het achterlicht zaten. Bij het rechterlicht heb ik dat een tijd geleden al aangepast, bij het linker nog niet. Dat was dus laatst aan de beurt. Gelijk maar het rechter licht nog verder aangepast, de splitsing van de draden gebeurd nu direct bij de automaat en de draad hoeft dus niet eerst naar achteren om daarna naar voren te gaan. De draden gelijk met een paar tyre wraps vastgezet, zodat het wat minder door kali heen slingert.
Ik moet de draadverbindingen nog wel een keer netjes wegwerken, want natuurlijk had ik geen buitenkroonsteenachtige in huis en was ik wel aan huis gekluisterd.

Schudden van Kali (shimmien)

By jaapandre

Als ik een hand van het stuur van Kali afhaal op andere wegen dan asfalt, begint ie zo goed als direct te wieberen, sjimmeren, trillen, hoe je het ook wilt noemen. Vraag is een beetje, hoe komt het en wat kan ik er aan doen.
Mijn hypothese was, dat er te veel gewicht op het achterwiel is. Vergeleken met Hans zit ik verder naar achteren, dus is het gewicht ook daar. Ik had nog het idee om een groter wiel (24″ ipv 20″) er in te zetten, maar dan wordt het gewicht op de voorwielen nog iets meer (nah ja scheelt een kilo per wiel kwam ik net proefondervinderlijk achter. (Achter zat 44 kilo van de ongeveer 125, voor dus op ieder wiel ongeveer 40).
Met dank aan de ligfietslijst (http://groups.google.com/group/ligfiets/browse_thread/thread/e5d8e40caaa…) kwam ik er achter dat dit shimmien (van shimmy) heet. Oorzaak moet gezocht worden in speling in de stuurinrichting.
En ja hoor, bij inspectie bleek dat er bij het linkerwiel speling zat. Bij verder inspectie had de spoorstang speling, maar ik had al snel besloten dat dat eerder het gevolg dan de oorzaak is, [1] dus nog even verder gekeken en ja hoor bij de fuseehuis/pen (denk dat dat ding zo heet) zit speling. Vastdraaien van deze moer leverde inderdaad minder shimmien op, maar natuurlijk stuurt ie dan niet meer, dus binnenkort maar even verder kijken…

[edit: aanvulling] Van Hans kreeg ik nog een uitgebreide mail. De fuseepen moet inderdaad zo af en toe aangedraaid worden aldus het advies van velomobiel.nl. Een groter wiel zou de fuseedingen een betere houding tov de weg geven (namelijk recht). Wordt dus nog even spelen om hem vast genoeg, maar niet te vast te draaien.

[1] heb het idee dat die speling een functie heeft, namelijk het rechttrekken van het wiel/correctie voor binnen/buitenbocht.
Meer technische info: http://www.velofilie.nl/besturing.htm

Bagageruimte verbeterd van Kali

By jaapandre

Afgelopen donderdag heb ik tijdens een flinke regenbui gefietst in Kali en wat ik eigenlijk al wist is dat hij verre van waterdicht is. Dat wordt voor een groot deel veroorzaakt door het achterwiel wat lekker in de body zit. Toen ik hem kocht was er een wielkast van ….dinges…. gefabriceerd, maar echt waterdicht was die niet (meer). Ik had al die wielkast vervangen door een spatbordje, omdat het water juist Kali inliep ipv eruit. Dat werkte natuurlijk van geen meter en het water spatte overal heen.
Van de oude wielkast heb ik een ‘plankje’ gemaakt, met een mooie inham voor het bagagekistje. Gelukkig ging het weer regenen en kon ik het nieuwe plankje testen. Gelijk maar naar Bakkertje gereden, dan kon ik de nieuwe kamers gelijk bewonderen. Het bagageplankje werkte erg goed. Natuurlijk weer gekeken hoe het nog beter kan enne naast het wiel zit nu best veel ruimte, die we willen gaan benutten, maar eerst ‘even’ het stuurprobleem (shimmien) oplossen.

Omrijtirtje van werk naar huis: enschede-buurzerzand-oldenzaal

By jaapandre

Afgelopen dinsdag had ik de tijd om ‘s middags een rondje te rijden, aangezien ik al aan de andere kant van Enschede zat, ben ik nog wat verder naar het zuiden gegaan. Het Witte Veen en het Buurzerzand is een erg mooi gebied om doorheen te rijden. Je moet niet verwachten dat je lekker kan doorrijden want de weggetjes waren erg bochtig en de knooppunten stonden weliswaar goed aangegeven, maar regelmatig wel op het allerlaatste moment. Het is dus een goede oefening OLF’en, maar ik ben daar jammerlijk gezakt…. Het heeft echter geen gevolgen voor mijn knieen gehad, zodat ik er wel vertrouwen in heb dat ik ook lange tochten op makkelijkere paden/wegen kan rijden.

View Track 65 in a larger map

Kali winterklaar maken

By jaapandre

Het is al weer een tijd geleden dat ik in Kali gereden heb. Het was telkens mooi weer en dan heb ik een voorkeur voor mijn open Nazca. Hoogste tijd om in Kali te klimmen en te kijken hoe hij het deed. Het viel me erg mee, de beenlengte lijkt ok, mijn lichaam steekt er minder ver uit, dan ik verwacht had en de scheeftheid van de trapas, ach ja, kwestie van toeren maken…..
Toch moeten er een paar dingen gebeuren voordat ik er weer fijn in kan rijden

  • kouder worden, wat is het warm in zo’n ding
  • langer stuur: mijn benen komen nu telkens tegen het stuur en dat fiets niet echt aangenaam
  • knipperlichten doen het niet, achterlicht geloof ik ook niet.
  • uitlijning: als ik het stuur met een hand vasthoud, gaat ie erg snel wieberen
  • linker remgreep (rechterrem), lijkt het minder te doen dan de andere.
  • kistje achterin iets smaller maken, lijkt kali uit elkaar te drukken
  • evt: spatbord achter vervangen, regen komt nu binnenin via de band.

anyway, een paar leuke klusdingen dus om te doen.

Uitdaging voor eind oktober 200km op een dag fietsen

By jaapandre

Afgelopen dinsdagmiddag heb ik een tochtje door onder andere het buurzerzand gemaakt, in totaal zo’n 60 km erg mooie paadjes door het Twentse landschap, met veel bochten, remmen en optrekken. Dit was wel erg aangenaam, dus heb ik me voorgenomen om regelmatiger extra rondjes te rijden. Dit wil ik op dinsdagavonden gaan doen (dinsdag en woensdag doe ik geen woon-werkverkeer). Deze rondjes zijn om me voor te bereiden op een 200 km tocht in uiterlijk eind oktober, waarschijnlijk naar Arnhem. Heenweg wil ik dan via Hengelo, Neede, Ruurlo,Zevenaar, Huissen doen, terugweg langs het boemeltje van Arnhem naar Oldenzaal, hier heb ik vaker gefietst en mocht ik mij kapot rijden, kan ik redelijk makkelijk weer thuiskomen.
Komende dinsdagen heb ik al wat rondjes staan:
1) 20 km rondje naar ootmarsum, op snelheid
2) 40 km rondje naar Manderveen
3) 64 km rondjes naar Kloosterhaar
Waarschijnlijk ga ik tussen 2 en 3 eerst nog een ander ritje doen bijvoorbeeld de heuvels rond bad bentheim bekijken…