Freewheel had te veel vrijheid

By jaapandre

Een freewheel, maar nog weer een andere dan de mijne

Vanmorgen op mijn ligfiets, gelukkig bijna thuis, trapt mijn fiets door alsof mijn ketting eraf ligt, alleen kan ik nog wel schakelen, hoor ik geen geluid van een slepende ketting en na 10 keer trappen, zie ik nog steeds ketting over mijn voortandwiellopen. Thuis de fiets maar in de touwen gehangen en het wiel eraf gehaald. Helaas kan de casette inderdaad beide kanten op draaien, dus maar de casette en de as gedemonteerd om te kijken of er iets te zien was. Helaas niets wat te maken leek, dus even een telefoontje naar de helpdesk om te horen of ik iets over het hoofd zie, maar helaas, freeweel (zo heet dat ding dus) is waarschijnlijk naar de knoppen.
Dus op weg naar mijn fietsenmaker, rechtopfiets, wiel mee. Hij kon hem gelukkig nog wel verder demonteren, maar had goede nieuwe op voorraad (ut is een oudje). Hij zou er dinsdag achterheen kunnen bellen. Dus maar eens een rondje langs de fietsenwinkels gemaakt.
De eerste had hem dus niet.
De tweede alleen alleen een 5 speed

De derde leek hem te hebben, maar was toch net wat anders, qua schroefdraad
Uiteindelijk kon ik hem bij de vierde kopen. Voor het monteren moest wel de big boss erbij komen, want een inbus-12-sleutel hing niet op het rek (en ik heb die ook niet (zover ik weet))….
Anyway thuis aangekomen kogels schoongemaakt, naaf ingevet, kogels erin, as erin, as eruit, as erin, as eruit, as omdraaien, as erin, as eruit, as erin, schroefjes aandraaien, ships het kraakt nog, as eruit, nog wat vet erbij, as erin, jep, dat is beter. Schroefje vast, cassette erop, wiel weer terug in de fiets en toen was het tijd om op te ruimen, want het was ondertussen etenstijd.
Misschien zo dadelijk, maar anders morgen nog even de rem nalopen, want natuurlijk blijft die nu hangen…

Ik ben een watje

By jaapandre

Na het slechte weer, een paar keer kunnen fietsen, maar toen hield ziekte me weer thuis. Vandaag weer voor het eerst op de fiets naar Enschede geweest, maar wat kost het veel moeite om moed te verzamelen om te gaan. Ut is buiten zo koud. En dan te bedenken dat ik het binnen 5 minuten fietsen al weer warm heb…. Mijn conditie is nog beslist niet wat het geweest is, bij Lonneker had ik de pijp al weer leeg.
Terugweg ging gelukkig wat beter. Maar goed dat is dan ook meer heuveltje af.

Gebruiksvoorwaarden: dit werk is van mij

By jaapandre

Ik ben een groot voorstander van open source. Dan klinkt het misschien wel raar dat ik hard zeg dat dit werk van mij is, maar als iets niet van jou is, kan je het ook niet weggeven, of als het over gebruiksrechten gaat, aangeven hoe het gebruikt mag worden. Ik heb voor de volgende gebruiksvoorwaarden gekozen: Naamsvermelding – Niet-commercieel – Gelijk delen. Dit geldt voor alle informatie die op deze site staat, tenzij anders aangegeven. Voor meer informatie over deze gebruiksvoorwaarden: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/. Wil je iets op een andere manier gebruiken, dan moet je even contact opnemen.

Haar verroeste ketting

By jaapandre

Tijdens de sneeuw was zij toch wezen fietsen en die pekel had lekker ingevreten op de ketting. Een paar weken stilstand en de ketting bleef mooi in vorm zitten. Heb nog geprobeerd om de ketting te reviven (zo lang zat ie er nou ook niet op): met een kettingdoosje (drie borstels in een plastic gevalletje met een reservoir voor vloeistof) met wasbenzine leverde nauwelijks verbetering op. Een of ander vaag kettingspuitbusje ook niet echt een heftige verbetering. De ketting er maar afgehaald en in een limonadefles met een flinke laag wasbenzine geschud en laten weken, leverde bijna een goede ketting op, maar er was toch nog wel wrijving tussen de schakeltjes en helaas de allerlaatste 20 cm aan schakeltjes zaten echt nog wel te vast…. Dus toch maar een nieuwe ketting erop. Gekozen voor een anti-roest ketting, zou beter tegen pekel moeten kunnen. En voor de zekerheid ook maar een nieuwe cassete gekocht, maar die was gelukkig niet nodig. Deze was nog niet echt versleten… Nog even de derailleur en remmen bijstellen en hij zou er weer tegen moeten kunnen.

nieuwe derailleur

By jaapandre

Stellen van de derailleur was een crime, met tig kilometers op de teller zou ie best wel eens op zijn. Dus eens naar de fietsenmaker om een professionele mening te horen. Kwaliteit van de derailleur (centera) was niet echt super, maar er was ondertssen ook aardig wat speling ingekomen. Dus maar besloten om hem achter te laten, met de vraag om de versnelling (derailleur, bekabeling en evt gripshift) te vervangen.Uiteindelijk is er een shimano deoro opgekomen. En hij fietst weer als een tierelier. helaas viel ie een paar dagen later al weer eens een keer om, gelukkig niet op de derailleur kant, dus gewoon gaan fietsen, maar echt lekker schakelen deed ie toch al niet meer. Later bleek dat de ketting naast een kettinggeleider liep, toen ik de ketting goed had gedaan, bleek dat er toch wat meer aan de hand was: de schroefjes van de derailleur waren losgetrild, dus derailleur uit elkaar. Maar even terug naar de fietsenmaker en is weer keurig gemaakt… Ben benieuwd hoe het op de langere termijn bevalt, want dan gaat er een gelijke excercitis voor haar fiets plaatsvinden….