Versnelling

By jaapandre

sram dual drive

Via de ligfiets lijst kreeg ik een interessante vraag en daarmee samenhangend een interessante website: http://www.sheldonbrown.com/gears daar kan je aangeven wat voor een type versnelling, wat voor een kransje voor, wat voor een cassette en de maat velg die je aan wilt drijven. Vervolgens krijg je een mooi overzicht van welk verzet je hebt. Daarmee kan je dus makkelijk kijken welk bereik je hebt en wat je moet/kan doen als je je bereik wilt veranderen. Ik heb het mooi kunnen gebruiken om mijn oude en nieuwe fiets te vergelijken.

Bij mijn nieuwe fiets heb ik gekozen voor een dual drive versnelling, met een 9-speed cassette van 12-25 (ipv de standaard 9speed 11-32 cassette). Mijn overweging daarbij was: ik wil beter in cadans blijven rijden, bij de cassette die ik gekozen heb, zijn de sprongen kleiner en met het vals plat wat ik eigenlijk standaard onderweg heb, kan ik dan beter de juiste versnelling kiezen. Nadeel is wel dat mijn bereik nu iets minder is.
Mijn oude fiets heeft 8 speed 11-28 en voor 42 tanden, met een 26 ” wiel. Het bereik daarmee is 2,9 tot 7,4 (meter per omwenteling?).
Mijn nieuwe fiets heeft een bereik 2,4 tot 9,2 (met overgangen tussen 9 & 13%). Dit houdt in dat ik onder ongeveer 2 versnellingen meer heb en boven 3. Dat klinkt naar een goede uitbreiding. De standaard cassette (11-32) heeft bereik van1,9 – 10,1, met overgangen tussen de 12 en 16%, ik vermoed dat ik die versnellingen niet vaak zou gebruiken.
Kortom een verbetering ten opzichte van mijn huidige fiets, terwijl de 11-32 standaard cassette geen meerwaarde zou hebben.
Mocht ik toch ergens versnellingen te kort komen, kan ik makkelijk kijken welke aanpassing ik ga willen. Cassette moet eens in de zoveel tijd toch vervangen te worden en ook het voorblad is natuurlijk eenvoudig te vervangen.

Alternatieve TL-tocht

By jaapandre

Vandaag was er weer de twentseliggertoertocht en had besloten toch maar mee te doen, het was buiten wel erg lekker weer, maar tsja ik was vrij laat weg en die wind waaide ook flink en was om 1215 op hengelo. Dus waren ze al weg. John (flevobike) was net voor mij en had nog een liggert zien rijden. Dus hebben we besloten maar samen mijn rondje te doen. Geen foto’s wel lekker gekletst. In Goor had ik het enigszins gehad en John vertrouwde het weer niet meer, dus zijn we via het provinciaaltje naar Hengelo gereden en ik weer door naar Oldenzaal.
Wij waren om 1545 weer terug in Hengelo. In totaal heb ik 81 kilometer gereden, met een movingspeed van 20,5 of zo, zie ook:

View 20091003toertocht in a larger map
Conclusies:
– een route zet je niet in 5 minuten uit met als belangrijkste restrictie hij moet ongeveer 60 km zijn.
-Onder Hengelo is het vast ook erg mooi, maar de fietspaden moet je waarschijnlijk weten te vinden.
-Misschien woon ik wel in het mooiste stukje van Twente (nou ja, zodra je Oldenzaal uit bent dan).

Het regent bijna nooit nu ook op ligfietsblog.nl

By jaapandre

Al een tijdje track ik mijn woonwerkritjes en stuur die naar google toe, daar wordt automatisch een grafiek gemaakt met de gemiddelde snelheid. In navolging van hetregentbijnanooit.nl log ik sinds enkele dagen ook de neerslagstatus: droog, miezer, regen.

Na een half uur worstelen met google calc is het me gelukt om er een erg basaal taartdiagram van te maken, graag zou ik iets van perentage erin willen zetten, of de kleuren kiezen, maar helaas dat is niet mogelijk. De grafiek vind je in de rechterbalk. Ik ben benieuwd welke kleur regen krijgt, want dat heb ik in de afgelopen 10 ritjes nog niet meegemaakt.
Hoe werkt het:
Ik gebruik Google My Tracks op mijn Android telefoon om mijn rit te tracken. Daar heb je de mogelijkheid om een description mee te geven, daar gebruik ik de hashes: ‘#droog’, ‘#miezer’, ‘#regen’ om de neerslag status te documenteren. Ik heb de categorie miezer opgenomen omdat de meeste mensen dat wel als neerslag ervaren, maar in de praktijk heb ik daar weinig last van (hooguit moet ik mijn pet opzetten).
Ik kies de meest natte per rit. Deze wordt ‘automatisch’ opgeslagen in Google Docs, daar heb ik een apart rekenblad om de data voor te bereiden voor de gemiddelde grafiek. Aangezien Google Calc (nog) geen draaitabel heeft, heb ik die handmatig gemaakt. Daar vandaan is het mogelijk om de pie-chart te genereren, helaas dus geen mogelijkheid om percentages op te nemen of kleurtjes….