Home

Kali is verkocht

By jaapandre

Kali is verkocht. Ik heb er mijn vraagprijs voor gekregen dus ben op zich wel blij. Helaas of gelukkig staat ie alweer te koop op ebay voor ongeveer het dubbele. Ik hoop dat Kali binnenkort weer een goed baasje krijg.

Vlaggetje op fuego

By jaapandre

Om met de 11stedentocht mee te mogen fietsen moet je een vlaggetje op je ligfiets hebben. Van Maarten S kreeg ik een handleiding hoe dat zou kunnen op een Nazca Fuego met bagagedrager:

Een vlaggetje op de Fuego gaat het eenvoudigst aan de bijna verticale stangetjes op de bagagedrager, en dan met twee slangenklemmetjes. Als vlaggetje een gewoon kindervlaggetje, en dat met een ijzerzaagje inkorten tot ongeveer 50 cm. Je AGU tasje past dan nog (net) op de drager, en hij zit je helm niet in de weg.

Bagagedrager zou ik graag om willen dopen tot allesdrager, ook erg geschikt om je startnummer van wedstrijden aan vast te maken bijvoorbeeld.

Kali: knipperlichten

By jaapandre

Het gebeurde me regelmatig dat de knipperlichten het niet meer deden. Oorzaak was waarschijnlijk dat er twee draadjes met moeite in een stekkertje bij het achterlicht zaten. Bij het rechterlicht heb ik dat een tijd geleden al aangepast, bij het linker nog niet. Dat was dus laatst aan de beurt. Gelijk maar het rechter licht nog verder aangepast, de splitsing van de draden gebeurd nu direct bij de automaat en de draad hoeft dus niet eerst naar achteren om daarna naar voren te gaan. De draden gelijk met een paar tyre wraps vastgezet, zodat het wat minder door kali heen slingert.
Ik moet de draadverbindingen nog wel een keer netjes wegwerken, want natuurlijk had ik geen buitenkroonsteenachtige in huis en was ik wel aan huis gekluisterd.

Schudden van Kali (shimmien)

By jaapandre

Als ik een hand van het stuur van Kali afhaal op andere wegen dan asfalt, begint ie zo goed als direct te wieberen, sjimmeren, trillen, hoe je het ook wilt noemen. Vraag is een beetje, hoe komt het en wat kan ik er aan doen.
Mijn hypothese was, dat er te veel gewicht op het achterwiel is. Vergeleken met Hans zit ik verder naar achteren, dus is het gewicht ook daar. Ik had nog het idee om een groter wiel (24″ ipv 20″) er in te zetten, maar dan wordt het gewicht op de voorwielen nog iets meer (nah ja scheelt een kilo per wiel kwam ik net proefondervinderlijk achter. (Achter zat 44 kilo van de ongeveer 125, voor dus op ieder wiel ongeveer 40).
Met dank aan de ligfietslijst (http://groups.google.com/group/ligfiets/browse_thread/thread/e5d8e40caaa…) kwam ik er achter dat dit shimmien (van shimmy) heet. Oorzaak moet gezocht worden in speling in de stuurinrichting.
En ja hoor, bij inspectie bleek dat er bij het linkerwiel speling zat. Bij verder inspectie had de spoorstang speling, maar ik had al snel besloten dat dat eerder het gevolg dan de oorzaak is, [1] dus nog even verder gekeken en ja hoor bij de fuseehuis/pen (denk dat dat ding zo heet) zit speling. Vastdraaien van deze moer leverde inderdaad minder shimmien op, maar natuurlijk stuurt ie dan niet meer, dus binnenkort maar even verder kijken…

[edit: aanvulling] Van Hans kreeg ik nog een uitgebreide mail. De fuseepen moet inderdaad zo af en toe aangedraaid worden aldus het advies van velomobiel.nl. Een groter wiel zou de fuseedingen een betere houding tov de weg geven (namelijk recht). Wordt dus nog even spelen om hem vast genoeg, maar niet te vast te draaien.

[1] heb het idee dat die speling een functie heeft, namelijk het rechttrekken van het wiel/correctie voor binnen/buitenbocht.
Meer technische info: http://www.velofilie.nl/besturing.htm

Bagageruimte verbeterd van Kali

By jaapandre

Afgelopen donderdag heb ik tijdens een flinke regenbui gefietst in Kali en wat ik eigenlijk al wist is dat hij verre van waterdicht is. Dat wordt voor een groot deel veroorzaakt door het achterwiel wat lekker in de body zit. Toen ik hem kocht was er een wielkast van ….dinges…. gefabriceerd, maar echt waterdicht was die niet (meer). Ik had al die wielkast vervangen door een spatbordje, omdat het water juist Kali inliep ipv eruit. Dat werkte natuurlijk van geen meter en het water spatte overal heen.
Van de oude wielkast heb ik een ‘plankje’ gemaakt, met een mooie inham voor het bagagekistje. Gelukkig ging het weer regenen en kon ik het nieuwe plankje testen. Gelijk maar naar Bakkertje gereden, dan kon ik de nieuwe kamers gelijk bewonderen. Het bagageplankje werkte erg goed. Natuurlijk weer gekeken hoe het nog beter kan enne naast het wiel zit nu best veel ruimte, die we willen gaan benutten, maar eerst ‘even’ het stuurprobleem (shimmien) oplossen.